Ei ole olemassa yhtä yksittäistä sinkin saantiruokaa, josta voisi saada kaiken tarvitsemansa sinkin. Tämän takia monipuolinen ruokavalio on avain sinkin riittävään saantiin, sillä sitä on ainakin jossain määrin hyvin monessa eri ruoka-aineksessa. Tekemällä tiettyjä valintoja, voit kuitenkin kasvattaa sinkin saantiasi melko helposti yksinkertaisilla vaihdoksilla.

sinkin%20l%C3%A4hteet.jpg

Äyriäiset ja kalat ovat yksi parhaista sinkin lähteistä. Ostereissa on kokoonsa nähden kaikkein suurin sinkkipitoisuus, joskin niitä on vaikea syödä kovin usein. Jo 2 osteria antaa koko päivän saantisuosituksen. Erilaiset ravut, sekä muut merenelävät kuten mustekalat sisältävät myöskin paljon sinkkiä. Ongelma näissä ruuissa on usein kuitenkin niiden korkea hinta.

Suomalaiset saavat keskimäärin suurimman osan sinkistään punaisesta lihasta ja kanasta. Näistä punainen liha on selvästi sinkki rikkaampi kuin kana. Esimerkiksi naudan lihassa on noin 3 mg sinkkiä sataa grammaa kohden, joka on jo kolmannen päivän saantisuosituksesta. Naudan liha onkin oiva valinta sinkkiä haluavalle. Korvaamalla osan kanan syönnistä vaikka kalalla tai punaisella lihalla, saa helposti nostettua sinkin saantiaan pienellä muutoksella.

Kasvislähteistä kaikkein parhaimmat ovat pähkinät ja siemenet, erityisesti seesamin- ja kurpitsansiemenet. Pähkiöistä cashew-pähkinät sisältävät eniten sinkkiä. Muita erinomaisia kasvislähteitä ovat linssit, quinoa, vihreät pavut ja tumman vihreät kasvikset kuten parsakaali.

Sinkki on siinä mielessä mukava mineraali, että se säilyy ruoassa hyvin. Ruoka alkaa pilaantua ennen kuin sen sinkkimäärä alkaa mitenkään merkittävästi muuttua. Tämän lisäksi se kestää todella hyvin kuumuutta ja kokkausta. Lihasta ei häviä juuri yhtään sinkkiä paiston aikana, ja kasviksistakin katoaa vain noin 10 - 20% keittämisen aikana. Hävikki on siis todella pientä.