Sinkki on ihmiselle välttämätön mineraali, jota on monissa ruoissa. Vaikka sitä on melko helppo saada tarpeeksi monipuolisella ruokavaliolla, on monella kuitenkin ainakin pienoista sinkin puutetta. Sinkki on vielä aika tuntematon aines monille ihmisille, joka on harmi, sillä sillä on tärkeä osa todella monessa eri kehon prosessissa.

Sinkki toimii pääasiassa erilaisten solujen prosesseissa. Sen tärkeimpiin rooleihin kuuluu yli 100 eri entsyyminen toiminnan varmistaminen, proteiinien synteesi lihaksiin ja soluihin, haavojen hoito, DNA:n synteesi, sekä toiminta solujen jakautumisessa. Lisäksi lapsilla sillä on todella merkittävä rooli normaalissa kasvussa ja fyysisessä kehityksessä. Sinkin puute esiintyy myös usein heikentyneenä maku- ja hajuaistina.

Tarvitut sinkin määrät

Keho ei valitettavasti pysty varastoimaan sinkkiä etukäteen, vaan se tarvitsee sitä jatkuvalla syötöllä ravinnon kautta. Päivittäinen sinkin saanti onkin tärkeää, sillä puutoksien oireet voivat ilmaantua aika nopeasti. Suomalaiset ravintosuositukset sinkin osalta ovat seuraavanlaiset (2014):

Ensimmäinen arvo on aina miesten ja sen perässä on naisten vastaava.

6 – 23 kk

5

2 – 5 v

6

6 – 9 v

7

10 – 13 v

11 / 8

14 – 17 v

12 / 9

18 v – 75+ v

9 / 7

Raskaana olevat

9

Imettävät

11

Moni suomalainen saa tarpeeksi sinkkiä ihan perusruoasta. Kuitenkin erityisesti he, jotka eivät ehkä syö aivan niin monipuolisesti kuin olisi hyvä, ovat vaarassa kärsiä sen puutoksesta. Tietyt ryhmät ovat lisäksi tavallista suuremmassa riskissä saada liian vähän sinkkiä. Näitä ovat seuraavat:

Ruoansulatusvaivoista kärsivät

Suoliston leikkaukset, tai muut ruoansulatusongelmat kuten esimerkiksi Chronin tauti tai keliakin voivat heikentää sinkin imeytymistä kehoon. Tämän lisäksi ne voivat kasvattaa kehosta poistuvan sinkin määrää sekä suolistosta, että myöskin munuaisista. Myös krooninen ripuli voi jo vaikeuttaa sinkin imeytymistä huomattavasti.

Kasvissyöjät ja vegaanit

Kasvislähteistä saatava sinkki on heikommin kehon käytettävissä olevaa muotoa. Täten lihaa välttävien pitäisi syödä enemmän sinkkiä saadakseen saman määrän sitä kehonsa käyttöön. Tämän lisäksi kasvissyöjät syövät usein paljon siemeniä ja täysjyvätuotteita, jotka sisältävät paljon fytaatteja. Fytaatit taas estävät myöskin sinkin käytettävyyttä kehossa.

On arvioitu, että kasvissyöjät tarvitsisivat noin 50% suuremman määrän sinkkiä, jotta se vastaisi lihansyöjien saamaa määrää. 

Raskaana olevat ja imettävät naiset

Erityisesti naiset, jotka aloittavat raskauden heikolla sinkin saannilla, esiintyy usein sinkin puutetta. Tämä johtuu sen kasvaneesta tarpeesta, osan siirtyessä sikiölle, auttaen sitä kasvamaan ja kehittymään. Tämän takia suosituksetkin ovat näille naisille muita korkeammat.

Alkoholistit

Sinkin puute on todella yleistä alkoholistien keskuudessa. On arvioitu, että jopa 30 - 50 % heistä kärsisi ainakin jonkinasteisesta sinkin puutteesta. Syynä tähän on etanolin kyky heikentää huomattavasti sinkin imeytymistä, ja jo syntyneet mahdolliset vatsan vauriot. Osasyynä on se, että alkoholistit syövät usein tavallista ravintoköyhempää ruokaa, ja se on usein hyvin yksipuolista.

Miksi enemmän sinkkiä?

Sinkillä on lukuisia etuja, joista nämä listatut ovat vain jäävuoren huippu.

  • Se parantaa immuunisuojan toimintaa, ja täten suojaa sairauksia vastaan
  • Se auttaa haavojen ja pintanaarmujen parantumisessa, nopeuttaen sitä
  • Sen on havaittu lyhentävän flunssan kestoa
  • Se vaikuttaa suojaavan ikänäön heikentymiseltä
  • Se edistää testosteronin tuotantoa miehillä
  • Se pitää sekä kynnet, että hiukset terveinä ja eloisina
  • Se saattaa auttaa aknen torjunnassa